Attåt eplebrennevin (40%)

Som eplelikøren vår så er også eplebrennevinen frisk og søt dog naturlighvis litt sterkere. Denne er tenkt å drikkes som avec og er et ypperlig alternativ til cognac eller whisky. Fargen kan også her variere med eplesorten og årstiden og vil være alt fra lys gul til mørk brun eller rødlig. Den bør drikkes romtemperert men er også god avkjølt eller i et glass med isbiter. Den vil da virke noe mildere på syrligheten.

Akkurat som for eplelikøren så er vi veldig interessert i tilbakemeldinger på om dere har noen favoritter på eplebrennevinet også.

Min favoritt er:

Se resultat

Loading ... Loading ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er en oppskrift på «Eplekake Attåt» utarbeidet av kokk Øyvind Ekornhol:

Bunn:

125 g melange

100 g farin

1 egg

150 g hvetemel (+ litt til kjevling)

0,5 ts salt

Fyll:

4 stk epler (syrlige)

100 g melange

2,5 dl farin

Topping/saus:

Restene av karamellen etter steking av epler

En klunk Attåt eplebrennevin

Saften fra en halv lime

Fremgangsmåte

  1. Ingrediensene til bunnen blandes godt i en kjøkkenmaskin. La deigen hvile 30 minutter i kjøleskapet.
  2. Lag fyllet ved å dele opp eplene i 4-6 biter. La skallet sitte på.
  3. Smelt smøret og rør inn sukkeret. La det karamellisere seg lett før du legger eplene oppi.
  4. Vend eplene i panna slik at karamellmassen fester seg litt til eplene. 10 minutter ca. Karamellen skal tykne litt.
  5. Smør en springform på 22-24 cm og legg eplene oppi med skinnsiden ned. Hell på litt av karamellmassen og behold resten til toppingen/sausen.
  6. Kjevle ut eller trykk ut deigen slik at den dekker springformen og legg deigen over eplene.
  7. Stekes på 210 grader ca. 15 minutter eller til deigen har fått en fin gyllen farge.
  8. Ta ut kaken og la den avkjøle seg litt før du legger et kakefat oppå springformen og snur kaken. Ta av formen og kaken kan serveres umiddelbart.
  9. Topping/saus lages ved å sile karamellmassen fra eplestekingen. Rør inn en klunk Attåt eplebrennevin sammen med saften fra en halv lime. Juster konsistensen med vann til ønsket karamellsauskonsistens.
  10. Legg opp en kakebit på tallerken sammen med en kule vaniljeis og drypp over topping/saus.

 

Drikkeforslag: Kaffe og Attåt eplelikør

 

Bruk av alkohol kan gi ulike skadevirkninger. Nærmere informasjon finner du her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol/alkohol-og-helse